Curs de instruire în pedagogia medicală pentru cadrele profesoral-didactice
- 143 vues
Timp de trei zile, cadrele profesoral-didactice de profil francofon de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și-au dezvoltat cunoștințele în domeniul pedagogiei medicale în cadrul unui workshop ținut de experți internaționali. Astfel, profesorul Jean-Francois Denef, președintele Consiliului Conferinței Internaționale a Decanilor Facultăților de Medicină de Expresie Franceză (CIDMEF) și profesorul Doina Azoicăi, decan, Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, România, le-au vorbit participanților despre fundamentele unui învățământ de calitate, au învățat împreună cum se construiește un plan de curs, de la obiective la competențe, și au stabilit conceptele de bază ale evaluării și cum pot fi acestea îmbunătățite. În ședința de deschidere a workshopului, desfășurată în data de 17 februarie, Lilian Șaptefrați, șeful Departamentului Didactic a salutat frumoasele relații de colaborare dintre Universitate, Agenția Universitară a Francofoniei și CIDMEF, cu susținerea căreia a fost evaluată Facultatea de Medicină nr. 1. În plus, a apreciat faptul că profesorul Jean-Francois Denef a venit să împărtășească din cunoștințele și experiența Domniei Sale în pedagogia medicală.
La rândul său, expertul a menționat că este bucuros să revină la Chișinău și să desfășoare acest seminar. „În prezent s-au schimbat exigențele, regulile și necesitățile în sistemul de învățământ, iar pe lângă faptul că sunteți medic specialist sau cadru profesoral-didactic veți deveni și un bun formator în pedagogie medicală”, a specificat profesorul Jean-Francois Denef.
În cea de-a treia zi de lucru, delegația a avut o întâlnire și cu administrația Universității, unde au fost discutate mai multe aspecte ce țin de colaborarea instituției noastre cu CIDMEF și care sunt pașii care trebuie întreprinși pe viitor.
Rectorul Ion Ababii, a mulțumit oaspeților pentru vizita pe care o întreprind, dar și pentru recomandările oferite anterior, în rezultatul cărora în Universitate a fost adoptat Planul strategic privind procesul de studii. Totodată, rectorul și-a exprimat disponibilitatea de a continua fructuoasa colaborare cu CIDMEF, dar și cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, România, care ne-a susținut enorm pe parcursul anilor.
La rândul său, Jean-Francois Denef, a vorbit despre cele mai importante aspecte ale cooperării CIDMEF-USMF „Nicolae Testemițanu”, printre care: contribuția conferințelor locale, în special cele organizate în parteneriat de România și Moldova; responsabilitatea socială a Facultății de Medicină, dar și a Universității în general. Totodată, expertul a ținut să menționeze importanța formării formatorilor prin crearea centrelor de excelență în toată lumea, care să se poată baza pe competențele conferințelor regionale.
Doina Azoicăi, decan la Facultatea de Medicină a UMF „Gr. T. Popa”, a relevat cele mai importante proiecte dintre universitatea pe care o reprezintă și USMF „Nicolae Testemițanu”, printre care și proiectul CIDMEF privind responsabilitatea socială, care prevede o primă evaluare a nevoilor de intervenție ce trebuie întreprinse la nivel universitar pentru a îmbunătăți participarea academicului în societate. La finalul instruirii participanții au fost evaluați și au primit diplome de participare.
Facultatea de Medicină a USMF „Nicolae Testemițanu” a fost evaluată de către Consiliul Conferinței Internaționale a Decanilor Facultăților de Medicină de Expresie Franceză în 2005. Actualmente, Universitatea este în pragul evaluării naționale, iar ulterior va fi pregătită pentru evaluările externe, inclusiv de către CIDMEF.
[nggallery id=330]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii