Tulburările de somn la copii influențează asupra sănătății acestora

Published: 28.03.2016

DSC_5176În prezent, între 25 și 40% dintre copii pot prezenta un tip de tulburare de somn, care se manifestă de la dificultățile de adormire de scurtă durată și trezirile nocturne, până la apneele obstructive în somn. Această problemă este tot mai frecvent discutată în cadrul forumurilor științifice. Un exemplu în acest sens este și Conferința națională cu participare internațională „Tulburările de somn la copii”, desfășurată în data de 25 martie curent, la Institutul Mamei și Copilului (IMC).

 

În deschiderea manifestării, profesorul universitar Ninel Revenco, director, Departamentul Pediatrie al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, a precizat că, în cadrul IMC, a fost achiziționat un polisomnograf de ultimă generație, iar în curând va fi identificat un specialist care să lucreze cu acesta.

 

Președintele Societății de Medicină a Somnului din Republica Moldova, Victor Vovc, șef catedră Fiziologia omului și biofizică a Universității noastre, a vorbit auditoriului despre pașii care sunt întreprinși pentru dezvoltarea acestui domeniu în țara noastră, precum și la nivel mondial. „Suntem pe aceeași linie cu somnologia modernă, atât cu metodele de diagnostic cât și cu cele de tratament”, a afirmat profesorul universitar.

 

DSC_5239Oaspete de onoare al conferinței, Mihaela Oros, medic primar pediatru şi somnolog, conferențiar universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, România, le-a vorbit participanților despre principalele funcții ale somnului la copii, dar și despre igiena acestuia, argumentând faptul că cei mici au nevoie de mai mult somn decât maturii. „Somnul este un aspect important în dezvoltarea și sănătatea copiilor, la fel de important, din punct de vedere fiziologic, ca și alimentația. În timpul acestui proces se secretă hormonul creșterii, se sintetizează proteina, se dezvoltă memoria și imunitatea”, a menționat expertul.

 

Pentru o igienă corectă a somnului, este indicat ca părinții să nu le permită copiilor să privească televizorul cu două ore înainte de somn și să nu consume alimente sau băuturi care să stimuleze insomnia.

 

Somnologia copiilor presupune o legătură nemijlocită cu alte discipline conexe, cum ar fi neurologia, otorinolaringologia, psihiatria, pulmonologia ș.a. Astfel, medicul pediatru va conlucra și cu alți specialiști pentru a depista corect cauzele tulburărilor de somn, precum și tratamentul necesar. De acest subiect s-a arătat interesat medicul neurolog Adrian Lupușor de la Centrul de Somnologie din Republica Moldova, IMSP Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău, care, ajutat de medicul Mihaela Oros și alți pediatri, a reușit să soluționeze cazul unei paciente de 4 ani, care suferea de o problemă neuromusculară. „Modul de viață actual este în defavoarea unui somn sănătos. Avem lumină în exces, calculatoare și alte gadget-uri care afectează, în mare parte, somnul copiilor și aceștia încep să se îmbolnăvească”, a subliniat tânărul specialist.

 

DSC_5221Printre simptomele tulburărilor de somn la copii se numără: sforăitul, somnul agitat, trezirile frecvente, transpirația excesivă, coșmarurile, enurezisul ș.a. Tulburările în somn au un impact mare asupra comportamentului copiilor și pot genera efecte precum iritabilitatea crescută, impulsivitatea, hiperactivitatea, dificultățile școlare și de învățare, anxietatea crescută, depresia. Totodată, acestea prezintă efecte asupra creșterii, a sistemului imun, pot cauza otite recurente și diferite disfuncții metabolice.

 

La manifestarea științifică au participat cadre profesoral-didactice, medici pediatri, studenţi și rezidenţi de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

 

Evenimentul a fost organizat de USMF „Nicolae Testemiţanu”, Societatea de Pediatrie din Republica Moldova, în parteneriat cu Societatea de Neuropsihologie a Copilului și Adolescentului, Societatea de Medicină a Somnului din RM și Centrul de Somnologie al Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie din Moldova.

 [nggallery id=342] 

 

 

Tulburările de somn la copii influențează asupra sănătății acestora

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii