Un nou parteneriat în domeniul sănătății publice
- 76 views
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în parteneriat cu alți actori locali, va colabora cu experți din mai multe țări din Europa de Est și SUA în problemele de implementare a politicilor privind controlul tutunului. Acest fapt a fost stabilit în cadrul unei vizite, desfășurate în data de 2 septembrie curent, la Universitatea noastră, la care a participat și prof. Kristie Foley de la Wake Forest University, SUA.
Expertul a venit în Republica Moldova pentru a vedea care sunt provocările cu care se confruntă țara noastră de la promulgarea legii privind controlul tutunului până în prezent. Având o experiență similară în alte țări, cum este România, Ungaria și Serbia, prof. Foley va oferi suport în crearea și implementarea unor programe de combatere a fumatului în Republica Moldova, realizarea studiilor și cercetărilor comune, precum și publicarea acestora în reviste cu factor de impact.
În acest context, Școala de Management în Sănătate Publică a USMF „Nicolae Testemițanu” a semnat un acord de colaborare cu Școala de Sănătate Publică Cluj, Universitatea Babeș-Bolyai, România, care are o experiență frumoasă în dezvoltarea proiectelor internaționale. Școala de Sănătate Publică Cluj a fost reprezentată de directorul Răzvan Cherecheș. Pe lângă proiecte privind controlul tutunului, cele două instituții vor coopera în vederea mobilității academice, realizarea cercetărilor în comun și a tezelor de master și doctor în cotutelă, vor dezvolta proiecte comune și vor organiza manifestări științifice în domeniul sănătății publice ș.a.
Prezent la eveniment, Cristi Meghea de la Universitatea din Michigan, SUA, a relatat despre proiectele de succes dezvoltate în parteneriat cu Școala de Sănătate Publică Cluj și și-a exprimat deschiderea pentru inițierea unui parteneriat durabil cu specialiștii din Moldova privind controlul tutunului.
În viitorul apropiat urmează a fi stabilit grupul de lucru, din care vor face parte profesioniști din domeniul sănătății publice (reprezentanți ai Universității noastre, instituțiilor de cercetare și ai ONG-urilor), dar și din alte sfere. Aceștia, până în data de 30 octombrie curent, vor identifica problemele cu care se confruntă Republica Moldova în implementarea politicii antitutun și vor stabili prioritățile de cercetare. Ulterior, partenerii vor aplica la diverse proiecte privind dezvoltarea politicilor antitutun, în scopul creării unei rețele internaționale în Europa de Est și SUA pentru consolidarea schimbului de experiență și îmbunătățirea capacităților de cercetare în domeniu.
La întrunire au participat specialiști de la Școala de Management în Sănătate Publică, catedrele de Medicină socială şi management sanitar „Nicolae Testemiţanu”, Igienă și cea de Igienă generală, Centrul Național de Sănătate Publică, Centrul Municipal de Sănătate Publică, Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate.
[nggallery id=402]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii