Ceremonia solemnă de depunere a Jurământului de medic și farmacist
- vizualizări: 110
Astăzi, 16 iunie, clopoţelul a răsunat ultima dată pentru promoţia anului 2017 a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. În cadrul unei festivităţi pline de emoții profunde şi aplauze, cei 680 de absolvenți autohtoni au depus Jurământul de medic și farmacist. Copleşiţi de trăirile celor 5 sau 6 ani de studii, mai zâmbăreți și mai descătușați decât la orele de curs, tinerii au purtat cu mândrie mantia și toga - simbolurile academice ale absolvirii. Din sală îi priveau cu mândrie, blândețe și lacrimi de bucurie în ochi, părinții și apropiații lor, cei care le-au fost alături în cele mai dificile, dar și mai frumoase momente ale vieții.
Cu un călduros salut, rectorul Ion Ababii a deschis ceremonia de depunere a Jurământului lui Hippocrate, felicitându-i pe proaspeții absolvenţi şi îndemnându-i să-și îndeplinească misiunea cu demnitate și devotament. „Sunteți o promoție deosebită, deoarece sunteți promoția anului 2017, declarat prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova - Anul Nicolae Testemițanu”, a menţionat rectorul. De asemenea, academicianul Ababii a accentuat că, odată cu rostirea Jurământului, tinerii medici și farmaciști fac un nou pas în cariera profesională. „Această ceremonie marchează un început de cale cu mari responsabilităţi, dar şi cu satisfacţii enorme, generate de victoria asupra maladiilor, suferinţei şi morţii. Prin acest legământ cu toții ne asumăm datoria de a sta de veghe la sănătatea pacienţilor, indiferent de naţionalitate, confesiune, origine etnică, apartenenţă politică, statut social”, a remarcat profesorul Ion Ababii.
Manifestarea a continuat cu rostirea solemnă a Jurământului de medic și farmacist și înmânarea flacărei cunoștințelor studenților din anul I, aceștia luându-și angajamentul, conform tradiției, să o păstreze cu sfințenie și devotament.
La eveniment a fost prezent prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip, care i-a felicitat pe absolvenți cu prilejul absolvirii, exprimându-și convingerea că profesia pe care acești tineri au ales-o va fi exercitată cu cinste şi demnitate. „Dragi absolvenţi, vă încurajez să aveţi încredere în forțele proprii, să fiţi convinşi că ceea ce aţi realizat până în acest moment înseamnă enorm de mult şi acest fapt trebuie să vă stimuleze și mai mult pentru o dezvoltare profesională continuă. Aţi învăţat de la profesorii voştri foarte multe lucruri, iar esenţial, pentru reuşita în profesie, dar şi în viaţă, este faptul că doar învăţând şi muncind în continuare Vă puteți asigura succesul cu desăvârşire”, a spus oficialul. Prim-ministrul și-a pus încrederea că noua generație de medici specialiști și farmaciști va contribui la modernizarea sistemului național de sănătate, la sporirea calității asistenței medicale şi la asigurarea cu medicamente în conformitate cu standardele mondiale.
Cu un mesaj de felicitare pentru absolvenți a venit şi Vladimir Hotineanu, preşedintele Comisiei parlamentare Cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, care i-a îndemnat să nu se oprească la această etapă în cariera profesională, dar să continue studiile în medicină și farmacie pentru a deveni buni specialiști. „Acum, când ați depus Jurământul, și fiind deja doctori și colegi, voi știți a pune diagnosticul, dar înainte de toate mai aveți un pas important. Diagnosticul pus acum e doar unul prezumtiv, iar cel final îl veți stabili când veți deveni medici specialiști după rezidențiat”, a remarcat profesorul Hotineanu.
Ruxanda Glavan, ministrul sănătății, și-a exprimat aprecierea pentru munca depusă de absolvenți şi i-a încurajat să-și exercite profesia de medic acasă, în Republica Moldova, alături de cei care mereu i-au susținut pe parcursul anilor de studii. De asemenea, ministrul a subliniat că medicina nu este un domeniu ușor, dar prin multă muncă și perseverență toate sunt posibile. Oficialul de la sănătate i-a îndemnat ca și de acum încolo să muncească și să învețe foarte mult, să fie vigilenți și corecți cu cei bolnavi, deoarece aceasta este esența profesiei pe care au îmbrățișat-o.
La festivitate au mai participat: Valentina Stratan, vicepreședinte al Comisiei parlamentare Protecție socială, sănătate și familie, Mircea Buga, consilier principal al prim-ministrului în domeniul sănătății, Victor Savin, șef cabinet la Ministerul Sănătății, Lilia Pogolșa, viceministru al educației, Ludmila Armașu, șef cabinet la Ministerul Educației, prorectorii USMF „Nicolae Testemițanu”, decani, prodecani, șefi de catedre, profesori universitari, șefi de subdiviziuni universitare, studenți, rezidenți, părinți și alți invitați.
Cu mesaje de felicitare au venit şi tinerii medici, care le-au adresat cuvinte de mulțumire și gratitudine profesorilor şi părinţilor pentru răbdare, susţinere, muncă şi abnegaţie. „Astăzi e o zi remarcabilă pentru noi, am realizat cel mai important vis din viața noastră, acela de a deveni medic. Este o mare onoare pentru noi, dar, totodată, și o mare responsabilitate. După cum spune un vechi proverb arab, sănătatea este o coroană de neprețuit. De astăzi vom fi în rândul celor angajați prin munca lor asiduă, plină de obligații și de sacrificiu personal, cei care contribuie ca această coroană inefabilă să strălucească în toată splendoarea ei”, a menţionat Mahmut Vatad, absolvent al Facultăţii de Medicină nr. 1.
Anul acesta, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, au susţinut cu succes examenele de absolvire 967 de persoane, dintre care 680 de tineri din Republica Moldova și 287 de cetățeni din 10 țări. Pentru sistemul național de sănătate au fost pregătiți specialiști la facultățile de Medicină – 410; Stomatologie – 125; Farmacie – 109 și la specialitatea Sănătate publică – 36 de specialiști.
[nggallery id=557]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii