Cooperarea moldo-estoniană în domeniul medicinei sportive - o reuşită fără precedent
- vizualizări: 47
Cooperarea moldo-estoniană în domeniul medicinei sportive poate fi considerată o reuşită fără precedent. Într-un timp relativ scurt, s-a reuşit relansarea acestei discipline la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” şi deja trei tineri rezidenţi au optat pentru respectiva specializare în formarea lor profesională. Potrivit prorectorului pentru asigurarea calităţii şi integrării în învăţământ, Olga Cerneţchi, a fost stabilit un curriculum bine structurat de instruire postuniversitară, care include şi medicina sportivă, reabilitare, kinetoterapie şi multe alte aspecte de susţinere a perfomanţelor sportive.
Toate aceste reuşite au devenit posibile graţie proiectului ”Cooperarea moldo-estoniană în medicina sportivă pentru promovarea standardelor europene în învățământul medical”, implementat în perioada septembrie 2013-mai 2015, de către Universitatea noastră și cea din Tartu, Estonia. Grupul de lucru în implementarea proiectului s-a întrunit, luni, într-o ședință de bilanţ. Cu acest scop, în vizită la Universitatea noastră au venit și reprezentanții Universității din Tartu – dr. Eve Unt, șef clinică Medicină sportivă și reabilitare medicală, coordonator de proiect şi dr. Agnes Mägi.
Eve Unt a menționat că instituţia pe care o reprezintă este disponibilă să împărtășească, în continuare, din experiența sa privind medicina sportivă, iar pentru desfășurarea cu succes a acestei specializări este necesar de a organiza cât mai des training-uri pentru personalul academic. De asemenea, expertul estonian a sugerat iniţierea unui modul de medicină sportivă pentru studenţi.
Anterior, președintele grupului de lucru în implementarea acestui proiect, Sergiu Ciobanu, reprezentant al Departamentului Relații Externe și Integrare Europeană din cadrul USMF ”Nicolae Testemițanu”, declara că țara noastră se confruntă cu un deficit total de medici pentru sportivi, iar efectul acestei carențe este pregătirea superficială a sportivilor care doresc să facă performanță. ”Persoanele care fac sport nu beneficiază de asistența medicală cuvenită, iar cabinetele medicale de pe lângă cluburile sportive, federațiile de sport, școlile și liceele sportive sunt închise din lipsă de specialiști. Astfel, relansarea specializării de medicină sportivă este un imperativ al timpului”, a conchis Sergiu Ciobanu.
Parteneri ai proiectului “Cooperarea moldo-estoniană în medicina sportivă pentru promovarea standardelor europene în învățământul medical”, sunt Ministerul Sănătății al Republicii Moldova și Centrul național de medicină sportivă ”Atletmed”.
[nggallery id=240]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii